fredag 21 maj 2010

20 maj

Det är inte svårt när det är lätt!

En HEL dag med...
Klarblå himmel.
Strålande sol.
Vårvärme.
Svag vind.
Hela kroppar.
Hela cyklar.
Har vi skrivit hur lätt det är att cykla?!















En tidig frukost på vår veranda - med en sval, brusande, fors i ryggen, grönt gräs under våra fötter och värmen från morgonsolens strålar i våra kroppar. Vi laddar för en underbar, och lång, sista dag på cykelsadeln i Norge. Vi vill nå Trondheim! Om det så ska till att vi cyklar med pannlampor och reflexvästar efter att solen har gått ner...
Vi nådde Trondheim! Och det innan Vinmonopolet hade stängt sina dörrar - läs innan klockan 18.00.

Dagens cykeletapp startade i Rennebu på riksväg 700. Vi var tidiga, bilisterna sov och vägen var vår, dalgången var vår, solen var vår och det är äntligen vår!
Några mil norr om byn Løkken övergick riksväg 700 till riksväg 701 mot Orkanger och Trondheim. Trafiken blev tyngre och vi blev mindre. Som på beställning fanns där en bro som tog oss över till andra sidan forsen, till en mindre landsväg som, med en orms rörelser, tog oss till Orkanger.

Orkanger - Trondheim
Sista dagen i Norge, har vi för första gången i Norge, cyklat på en skyltad cykelled! Det var tydlig skyltning och med jämna mellanrum fick vi en anvisning om hur många kilometer som återstod till Trondheim, till vår absoluta slutdestination, till den plats var vi inte längre ska kliva i våra vadderade cykelbyxor när vi vaknar om morgonen...















Cykelleden bjöd på varierande underlag och cykelvägar.
Cykelvägar - avskilda från biltrafiken.
Cykelvägar - genom byar.
Cykelvägar - vid sidan av E6:an.
Cykelvägar - vid landsvägar och kustlinjen.
Landsvägar - vid kustlinjen.
Asfaltsvägar - med mindre trafik.
Asfaltsvägar - med mer trafik.
Och fantastiska cykelvägar - in i, och i, Trondheim!

Återigen visade Norge sina underbara vyer. Cykelvägen mötte kustlinjen, som mötte en spegelblank vattenyta - i vilken de snöbeklädda bergstopparna visade. I mötet med dessa vyer blir trötta ben starka ben och energinnivån klättrar upp mot bergstopparna!















Trondheim - och solen står fortfarande högt på himlen!


















Norge fenomen
Landet Ingenstans - Dagligen har vi mött cykelvägar som startar 1km innan en by, fortsätter genom byn, och slutar 1km efter byn - i landet Ingenstans!
Trasiga vägar - vissa vägar och sträckor har bjudit på mindre säkert underlag. Stora och mindre hål i vägarna har resulterat i viss irritation. Detta då oron att köra ner med framhjulet i ett större hål har fått oss att se mindre av naturen, kartan och bilarna bakom vänster axel och mer av asfalterade vägar, som är grå...
Cykelled på trafikerad bilväg - vid ett tillfälle, mellan Orkanger och Trondheim, frågade vi oss hur någon kan lägga en cykelled på en sådan smal och trafikerad bilväg. Vi kände oss mindre trygga.

Norge har naturen och de fysiska utmaningarna.
Danmark har säkerheten, tillgängligheten och lättheten.
Sverige är landet lagom - lagom upplevelserik natur, lagom säkert, lagom tillgängligt och lagom utmanande/lätt.

DET KOMMER MERA...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar